Son 10 yılda küresel ısınmanın ekranlarda, çevrelerde konuşulmaya başlamasıyla beraber, dünya genelinde çevreci yönelimler de artmaya başladı. Bu, turizm sektörü için dönüşüm turizmi, etik turizmi, flora turizmi gibi yansımalarla kendini gösterdi. Hepsinin de amacı daha yeşil, daha çevreci, doğaya daha saygılı bir seyahati amaçlıyordu. İşte burada yeşile de önem veren temiz ülkeler, temiz şehirler ilgi odağı olmaya başladı. Tabii ülkeler de temiz şehirler kurabilmek adına önemli projeler ve yasal uygulamalar yönetiyor. Mesela Kanada’da yere sigara atmanın cezası 1000 dolar. Singapur’da sakızı, çöp bidonuna değil de yere atanlara 500 dolar para cezası, umumi tuvaletleri kirli bırakanlara da 100 dolar para cezası kesiliyor.
Tabii bu ”temiz şehir” olmanın belli başlı kriterleri var:
- İçme suyunun kalitesi ve ulaşılabilirliği
- Atıkların temiz bir şekilde doğadan uzaklaştırılabilir olması
- Geri dönüşüm politikası
- Çöp toplama hizmetleri
- Havanın kalitesi ve temizliği
- Kanalizasyon sistemleri kalitesi
- Trafik/araba yoğunluğu
- Hava akımı
- Yeşil çevre
Son olarak Avrupa’nın en kirli havasına sahip 10 şehirden 8’i, Türkiye’den olunca bizde bir yazı yazmaya karar verdik.
İşte Dünyanın En Temiz Şehirleri:
12. Helsinki – Finlandiya
Nüfus: 614,074
Ortalama hava durumu: 5 derece, hafif rüzgarlı, yüksek nemli.
Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, ülkenin en önemli şehri olma özelliğini taşıyor. Sanat, moda ve eğlencenin kalbi, Finlandiya için Helsinki’de atıyor. Bunun yanı sıra soğuk bir şehir olması sebebiyle enerji tüketimi oldukça yüksek. Fakat hava kirliliği oluşturmamak adına, ısıyı elektrik tüketerek oluşturuyorlar. Bu da solunan havanın kalitesini artırıyor. Yine çevreyi kirli tutanlara cezai yaptırımlar, oldukça caydırıcı.
11. Brisbane – Avustralya
Nüfus: 2,349,699
Ortalama hava durumu: 24 derece, nemli.
Refah düzeyinin yüksekliğiyle bilinen Brisbane, Avustralya’nın en büyük 3. kenti. Yüksek güvenlik standartları, kaliteli ve temiz çevresiyle oldukça popüler. Okyanusa kıyısı olmasa da şehrin merkezinden bir nehir akıyor ve nehrin etrafı da suni kumsal olarak yapılmış. Hafta sonu etkinlikleri ve sanat fuarları bu bölgede yapılıyor.
10. Curutiba – Brezilya
Nüfus:1,879,355
Ortalama hava durumu: 20 derece, yüksek nemli
Sadece ekolojik anlamda bir model şehri olarak değil, insanlarıyla da çevreci bir şehir Curutiba. Toplumun algısı ve yaşam biçimleri çevreyle uyumlu. Bununla birlikte belediye de çevreci algıyı destekleyici hareketlerde bulunuyor.
9.Singapur – Singapur
Nüfus:5,607,300
Ortalama hava durumu: 28 derece, hafif rüzgarlı, nemli.
Singapur yazımızda da anlattığımız gibi (Singapur yazımız için) dünyada refahın en üst düzeyde olduğu ülkelerden biri. Asya’nın en temiz ve en modern ülkesi. Tam anlamıyla bir model. Tabii ki bu temizliği de çok ciddi yaptırımlarla sağlıyorlar. Hatta öyle ki, çevreyi kirletecek en küçük bir hareketin hapishaneye atılmakla sonuçlanacağına dair bir şehir efsanesi var.
8.Viyana – Avusturya
Nüfus:1,867,960
Ortalama hava durumu: 23 derece, az nemli.
Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da fevkalade bir çöp toplama ve atık yönetimi var. Yeşilci projelerle taze ve temiz hava devamlı olarak korunmaya çalışılıyor. Bununla birlikte Mozart gibi önemli sanatçıları çıkarmasıyla da önemli bir şehir.
7.Luksemburg – Luksemburg
Nüfus:576,249
Kişi başı milli gelir: 105 bin dolar
Kişi başı milli gelirinin yüksekliğiyle bilinen(genel olarak dünya sıralamasında ilk üçte) Luksemburg, Avrupa’da yeşilin kalbi olarak biliniyor. Ormanları ve nehirleriyle tam bir doğal güzellikler ülkesi olan Luksemburg’da şehirler de çok temiz. Viyana kadar başarılı bir atık yönetimi olmasa da, şehri temiz tutmaya yetiyor.
6.Adelaide – Avustralya
Nüfus:1,326,354
Ortalama hava durumu: 14 derece, hafif rüzgarlı, orta derece nemli.
Avustralya’nın en iyi kent tasarımlarından birine sahip olan Adelaide’de yine Avustralya’nın en önemli milli parkları burada bulunuyor. Şehir merkezinin çevresi yeşil alanlar ve bu yeşil alanlara dağılmış tarihi mekanlar, barlar, kafeler ve restoranlardan oluşuyor. Şehirdeki plan o kadar düzgün ki, en verimli atık yönetimi ve geri dönüşüme olanak sağlıyor.
5.Honolulu – Hawaii
Nüfus:390,738
Ortalama hava durumu:28 derece, yüksek nemli.
Hawaii adasının en popüler ve en yoğun şehri olan Honolulu, yemyeşil ve egzotik bitki örtüsüyle dikkate şayan bir yer. Volkanik dağların oluşturduğu dumana rağmen, kusursuz havası, yeşil ve temiz şehriyle göz dolduruyor.
4.Kobe – Japonya
Nüfus:536,499
Ortalama hava durumu: 6 derece, orta seviye rüzgarlı, orta derece nemli.
Japonya’nın en büyük 6. şehri olan Kobe, haliyle teknolojik olarak gelişmiş bir şehir. Zor hava şartlarına rağmen çok başarılı bir su drenaj sistemi var. Japon halkının tüm dünya tarafından bilinen yüksek toplumsal ahlaki değerleri ise, şehrin temiz kalmasında önemli bir pay sahibi. Ayrıca Japonya için şu ilginç veri de önemli: Japonya’da nüfusun fazla olması sebebiyle(yaklaşık 160 milyon)ve de küçükçe bir kara parçası olması sebebiyle genel anlamda sıkışık bir yaşam düzeni var. Fakat Japonya’da toprakların sadece %23’ünde kentleşme var. Geriye kalan %77’lik kısım orman. Bu da Japonya’nın neden çok temiz bir havaya sahip olduğunu gözler önüne seriyor.
3. Wellington – Yeni Zelanda
Nüfus:405,000
Ortalama hava durumu: 13 derece, hafif rüzgarlı, nemli.
Yeni Zelanda’nın başkenti olan Wellington için kelimenin tam anlamıyla orman diyebiliriz. Bu yeşilliğiyle beraber, halkının %33’ünün toplu taşımaya binmesi, arabalardan oluşan hava kirliliğini ve trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azaltmış durumda. Wellington’da rüzgarlar ise can sıkıcı olabiliyor. Havalar genel olarak üşütmeyecek derecelerde olsa da rüzgar sebebiyle soğuk hava hissediliyor.
2.Ifrane – Fas
Nüfus: 73,782
Ortalama hava durumu: 12 derece, hafif rüzgarlı, orta derece nemli.
Deniz seviyesinden 1665 metre yukarıda bulunan bu şehir, Afrika’nın en temiz havasına sahip yeri. Sanayisinin olmamasıyla çok temiz bir havaya sahip. Bununla birlikte modernliğiyle Avrupa tarzında, İsveç Alpleri kasabalarını andırıyor. 1935 yılında burada, -24 derece ile kaydedilen sıcaklık, Afrika kıtası için kaydedilmiş en düşük sıcaklık anlamına geliyor. Ifrane yaban hayatı, ormanlar ve şelaleleriyle tam bir doğa harikası.
1.Calgary – Kanada
Nüfus:1,239,220
Ortalama hava durumu:-5 derece, orta derece nemli.
Alberta eyaletindeki dünyanın en zengin bölgelerinden biri olarak kabul edilen Calgary, dünyanın en temiz şehri olarak biliniyor. Doğal kaynak sularının kalitesi ve kullanımıyla, atık sularının başarılı bir şekilde arındırılmasıyla ve şehirdeki enerjinin %75’inin yenilenebilir enerji sistemleri tarafından sağlanmasıyla yazının en başında bahsettiğimiz birçok kriteri sağlayabilen bir şehir. Geri dönüşüm adına kesin ve net kararlar uygulanıyor. Bununla beraber turistlerin de en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri.
Kaynak:Kliwo