Gezi M.D.’den herkese merhaba! Çok okunan Katar’da Doktor Olmak yazı serimizin ikinci yazısında karşınızdayız. Katar’da asistanlık sürecini ve Katar’da yaşamı ele aldığımız ilk yazımızı okumak için: Katar’da Doktor Olmak
Doktor olmak, tıp fakültesinden itibaren kariyerin tüm aşamalarında sancılı, stresli ve insanı tüketen bir süreç. Bu süreçte Türk hekimler eğer bir alanda uzmanlaşmak isterlerse Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’nı aşmak durumundalar. Tam da TUS sınavına hazırlık aşamasında, tüm tıp öğrencilerinin aklından geçer yurt dışında uzmanlık eğitimi almak. Ancak yurt dışında uzmanlık yapmak için gerekenler, girilmesi gereken sınavlar hangi ülke için olursa olsun göz korkutucudur ve bilinmeyen sürprizlerle doludur. Bu nedenle tıp öğrencileri genellikle bu düşüncelerden bu aşamada vazgeçerler.

Tüm bu strese katlanıp Türkiye’de uzman olan hekimler, Türkiye’de Doktor Olmak ve Başka Ufuklar yazımızda da ele aldığımız üzere verdikleri emeklerin karşılığını alamıyorlar. Yurt dışı ile kıyaslandığında çalışma süreleri, çalışma şartları ve maaşlar açısından Türkiye oldukça geride. Bu noktada Katar gibi atılım yapma peşindeki fırsat ülkeleri uzman doktorlar için hala bir seçenek.

Yukarıda anlattığımız süreçlerden geçmiş bir uzman hekimseniz, bu yazımızda sizler için Katar’da nasıl çalışabileceğinizi ele alıyoruz. Buyurun okumaya!
Katar’da yabancı doktorlara medikal lisans sağlama görevi Katar Halk Sağlığı Bakanlığı (MOPH) ve Katar Sağlık Çalışanları Konseyi (QCHP)’ne ait.

Uzman doktorlar için iki aşama mevcut: Başvuru/Değerlendirme ve Lisanslama. İlk aşama olan Başvuru/Değerlendirme’den başlayalım. Bu aşama online olarak QCHP’nin sitesinden yapılıyor: www.qchp.org.qa
Bu adresten “Değerlendirme başvurusu” isteğinde bulunuyorsunuz, ve eğer ödemeniz gereken ücretler varsa bu aşamada ödemeniz gerekiyor.
Gereken belgeler özetle pasaportunuz, kimlik kopyanız, yeni tarihli resminiz, CV’niz, Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış Uzmanlık Belgesi ve diğer sertifikalarınız, iş tecrübenizi kanıtlayan çalışma belgeleriniz, ödediğiniz ücretlerin makbuzları. Tüm belgeler ve gerekli ek açıklamaları okumak için QCHP’nin rehberine göz atın.
Bu başvuruyu yapabilmek için toplamda 5 yıl iş tecrübenizin olması gerekiyor. Bu olmadan kabul edilmiyorsunuz. Başvurunuz İşveren Temsilcisi’ne iletiliyor. Temsilci dokümanlarınızın eksiksiz olduğunu onaylarsa isteğiniz Kayıt Departmanı’na iletiliyor.
Kayıt Departmanı’ndan olumsuz olarak Eksik Doküman, Tecrübe Eksiği, Uygunsuz ya da olumlu olarak Tamam cevabı alıyorsunuz ve aldığınız cevap olumsuzsa, eksikleri/yanlışları düzenleyip tekrar başvuru yapmanız gerekiyor. Olumlu cevapta ise başvurunuz 6 aylık bir “Ön Değerlendirme” statüsüne sahip oluyor, Lisanslama aşamasına alınmış oluyorsunuz.

İkinci aşama olan Lisanslama sürecine geçelim.
Lisanslama başvurusunu yine online olarak, gereken tüm belgeler ve ödemeler ile yapmanız gerekiyor. Site yine aynı: www.qchp.org.qa
Başvuruda Değerlendirme aşamasında kullandığınız bazı belgeleri tekrar ekliyorsunuz, bu belgelere ek olarak özetle eklemeniz gerekenler: Onay Raporu’nun kopyası, Katar İçişleri Bakanlığı’ndan alınan Polis Gümrükleme Sertifikası, onaylı sağlık raporu, CPR (kardiyopulmoner resusitasyon) eğitim sertifikası, çalıştığınız kurumdan alacağınız İyi İtibar Sertifikası. Tüm belgeler ve gerekli ek açıklamaları okumak içinQCHP’nin rehberine göz atın.
Başvurunuz Kayıt Departmanı tarafından değerlendiriliyor. Eksik ya da Tamam yanıtı alıyorsunuz. Eksik cevabında size eksikleriniz açıklanıyor ve düzeltip tekrar başvuru yapmanız isteniyor. Tamam cevabında belgelerinizin kaynakları doğrulama sürecine alınıyor.
Doğrulama süreci olumsuz ya da doğrulamak mümkün değil ya da olumlu şeklinde sonuçlanıyor. Olumsuz yanıtlarda yüzyüze görüşmeye davet edilme ihtimaliniz var, ya da başka yollarla doğrulama yapılmaya çalışılıyor. Olumlu yanıtta ise başvurunuz nihayet onaylanıyor ve Kayıt Departmanı size medikal lisansınızı sağlıyor. Mutlu son 🙂

-
Katar’da bir doktorun hayatı nasıl?
-
Katar’da doktor maaşları ne kadar?
-
Katar ve Doha’da yaşam nasıl?
gibi sorularınızın cevabı için serimizin ilk yazısına göz atabilirsiniz: Katar’da Doktor Olmak
Katar’da uzman doktor olmak için gereklilikleri ve merak edilenleri bu şekilde özetledik.
Sizin de fikirlerinizi, planlarınızı duymak isteriz, yorum yapmayı unutmayın. Yazımızı beğendiyseniz Facebook ve İnstagram sayfalarımızı takip ederek bize destek olabilirsiniz. Görüşmek üzere.
Ahmet Bey merhaba, geç cevap verdiğimiz için özür dileriz. Maalesef bizim ulaşabildiğimiz birileri yok.
5 yıllık iş tecrübesi olarak asistanlığı sayıyorlar mı yoksa uzman olduktan sonra 5 sene mi
Serhat Bey merhaba, yazıyı yazarken bizim araştırmalarımız 5 yıllık tecrübeye asistanlığın da dahil olduğunu yönündeydi. Fakat daha ileri bilgi için Hamad’ın resmi sitesinden iletişime geçmenizi öneririz.
“5 years’ experience in Total” dediği için asistanlık da dahildir. Eğer “five year clinical experience post qualification degree” deseydi, o zaman uzman olduktan sonra 5 yıl olurdu.
Merhaba, oncelikle tesekkur ediyorum emekleriniz icin. Bir sorum olacaktı Türkiyede herhangi bir bölümde uzman olmamız yeterli mi(FTR, Deri ve Zührevi hastalikları vs.) Yoksa 4 buyuk branstan birinden mi uzman olmamız gerekiyor yada avantajlı olacagımız bölümler hangileri olur? Cevaplarsanız cok mutlu etmis olursunuz tercih surecimde etkili olacak simdiden tesekkurler..
Merhaba Dilek Hanım, uzmanlık için herhangi bir bölümde olabilirsiniz. Fakat Katar’da hangi branşlara daha fazla ihtiyaç vardır ve dolayısıyla hangi bölüm daha avantajlıdır bunu bilemiyoruz. Resmi kurumların iletişim bölümünden bu konuyu sorabilirsiniz.
oradaki resmi kurumlar nelerdir acaba link ya da kurum ismi rica edebilir miyim
Siteye giriş yapmaya çalıştım, başvuru için ama Qatar vatandaşları dışında giriş yapılamıyormuş: sorduğumda da şu cevabı aldım:
No you cannot. Please note that you only register if you are employed by an employer in the state of Qatar.
Regards,
Merhaba Özlem Hanım, giriş yapmaktan kastınız ne? Hangi siteye?
Merhaba katarda çalişmayi düşünen doktorlar yada uzman doktorlar için denklik sinavi varmi ?
Bir önceki yazımız ”Katar’da Doktor Olmak” yazısına göz atın. Aradıklarınızı bulacağınızı düşünüyoruz 🙂
Canada dan yaziyorum.Orada orayisyen Doctor olarak calismak istiyorum .Ilk basvurum nasil olacak .Tesekkurler
Kanada’da hekimlik için bilgilerimiz oldukça kısıtlı. Hakkında yazı yazmayı düşünüyorduk ama bu dönem tüm yazarlarımız yoğun olduğu için yeni bir yazı yazamadık halen. Belki sizler bize ve diğer hekimlere yardımcı olursunuz 🙂 Araştırmalarınızı yazı olarak yollarsanız, biz de sizin adınızla yazınızı paylaşırız. 🙂
qchp.org.qa
sitesine erişemiyorum.
sebebini biliyor musunuz?
Hayır bilmiyoruz.
Türkiye’den (tıp fakültesi) mezun oldum. Katar’da asistanlık yaparsam, ilerde Türkiye’de uzman olarak çalışabiliyor muyum? Bunu hangi kaynaktan öğrenebilirim?
Merhaba, bu sorunuzun cevabını maalesef bilmiyoruz. Akreditasyon mevzusunu Hamad’ın resmi sitesi üzerinden iletişimle öğrenmeye çalışabilirsiniz.