Soğanlı Vadisi Hakkında Kısa Bilgiler
Nerede?
Soğanlı Kayseri arası kaç kilometre?
Ören yerine giriş ücreti ne kadar?
Kişi başı 6 lira, müze kartınız varsa bedava 🙂 İçeriye araçla girebiliyorsunuz, park yerleri mevcut.
Konaklama mümkün mü? Kamp yapılabilir mi?
Soğanlı Ören yeri civarında birkaç adet pansiyon ve butik otel bulunuyor. Ayrıca kamp yapabilmek de mümkün.
Ören yeri içerisinde yemek yeme alanları var mı?
2 farklı restoran ve 1 kahveci bulunuyor. Buralarda durup dinlenebilir, yemek yiyebilirsiniz. Fakat vadi içerisinde mangal yapmak yasak.
Soğanlı Vadisi
Milattan sonra 4. yüzyılda çeşitli uygarlıkların kendine yurt edindiği Soğanlı Vadisi, Hristiyanlık için önemli bir merkez olmuş. Özellikle Roma İmparatorluğu ile beraber vadinin önemi giderek artmış, tüf kayalar oyularak evler, kiliseler, mezarlar, güvercinlikler, barınaklar yapılmış. Hatta öyle ki dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan kubbeli kaya kiliselerinin tek örnekleri burada. Zamanla vadinin kendine has tarzı oturmuş, özellikle 10. ve 11. yüzyıllarda yapılan freskler vadinin kültürel mirasını katmerlemiş.
Daha ileri zamanlarda Hristiyan Rumlar, Ermeniler bu vadiyi sıkça ziyaret etmiş ve hatta kutsal saymışlar. Bugün kiliselerde 1700lü yıllardan 1800lü yıllardan kalma birçok Rumca yazı bulunmakta. Tabii sadece Hristiyanlar değil, Türkler de kilise duvarlarına birçok yazı yazmış. Bu yazıları okumak, geçmişi düşünmek ayrıca keyifli.
Vadi 3 kilometrelik yay şeklinde yürüyüş parkuruna sahip. Bu parkurda birçok kilise, mağara, barınak görüyorsunuz. Şimdi bu kiliselere ve vadiye bir bakış atalım:
Karabaş Kilisesi
Soğanlı Vadisi’nin kültürel miras anlamındaki en değerli kilisesi olan Karabaş Kilisesi, 10. ve 11. yüzyılda üst üste yapılmış freskleriyle dikkat çekiyor. Hz. İsa’nın hayatının gösterildiği fresklerde doğumundan çarmıha gerilişine kadar, başından geçen birçok şeyi görebiliyorsunuz. Bundan başka 12 havariyi, ayrıca kiliseyi yaptıran azizi de fresklerde görebilirsiniz.


Yılanlı Kilise
Karabaş Kilisesi’ne 5 dakikalık yürüyüş uzaklığında bulunan Yılanlı Kilise, freskler açısından Karabaş Kilisesi kadar güzel olmasa da, karşılıklı harp nizamı almış mızraklı askerler ve azizlerin resimleriyle yine oldukça etkileyici. Özellikle Aziz Jean’ın yılana ve kurtlara saldırmasının tasvir edildiği fresk görülmeli. Kilisenin bir diğer özelliği de iç odalarının oldukça geniş olması, öyle ki kişide yeraltı şehrine girmişcesine intiba bırakıyor.

Kubbeli Kilise
Ören yeri yürüyüş parkurunda Yılanlı Kilisesi’nden sonra yol aşağı doğru bir patikaya evriliyor, küçük bir dereyi geride bıraktıktan sonra yolun karşı tarafında geldiğiniz yönün tersi istikamette yürümeye başlıyorsunuz. Bir yanınızda dere ve ağaçlar diğer tarafta vadinin haşmetli dağları sizleri selamlıyor. Hatta bu dağların duruş biçimi, şekli sebebiyle Amerika’daki Grand Canyon’da yürüyor hissine kapılıyorsunuz. Bu yolda sizi ilk karşılayan kilise Kubbeli Kilise oluyor.
Dört sütunun üstüne kurulmuş ve dış taraftan boyanmış kubbesi ve iki katıyla birlikte Kubbeli Kilise Kapadokya’nın en ilginç kilisesi olarak görülüyor. Kubbede Hz. İsa’nın kutsama törenine ait resimler bulunuyor. Ayrıca kilisenin vadiye bakan güzel manzaralı taştan oyulmuş pencereleri bulunuyor.
Saklı Kilise
Kubbeli Kilise’nin hemen yanında bulunan kilise, bu bölgede en çok hasara uğramış kilise. Kilisenin duvarlarında dört büyük niş ve ölü gömü yerleri bulunuyor.
Tahtalı Kilise
5. yüzyılda yapıldığı düşünülen kilise, Karabaş Kilisesi’yle beraber vadideki en eski kilise. Daha sonradan Bizans ve Selçuklu motifleriyle süslenen kilise, freskleri açısından diğer kiliselerde olduğu gibi; Hz. İsa’nın vaftizini, havarileri, koruyucu melekleri, azizleri içeriyor. Ayrıca bu kilise yürüyüş parkurunun sonunu oluşturuyor.
Tokalı Kilise ve Gökyüzü Kilisesi
Soğanlı Ören yeri’nde dikkatinizi çekecek diğer şeyler
Bez bebekler
Terk edilmiş evler
Tüm vadinin seyir zevki yüksek
Avla Kanyonu
Soğanlı Ören yeri’nden yaklaşık 4km uzaklıkta, vadinin devamı niteliğinde dünyada eşine az rastlanır doğa harikaları da mevcut. Eğer vaktiniz varsa bir insanın ancak sığabiliceği kadar alan bırakan dağların paralelliğini yerinde görün.
Arkadaşımız Dr. Burak Özden’in kendi hesabındaki paylaşımları buraya bırakıyoruz.
Sizin de fikirlerinizi, planlarınızı duymak isteriz, yorum yapmayı unutmayın. Yazımızı beğendiyseniz Facebook ve İnstagram sayfalarımızı takip ederek bize destek olabilirsiniz. Görüşmek üzere.